Искам бебе

Също като повечето жени, сигурно и вие досега сте правили всичко възможно да не забременеете, но сега, когато сте се решили на тази голяма стъпка в живота си, оказва се, че не е толкова лесно, колкото сте си мислели и трябва да хвърлите много усилия за забременяване.

Искам да забременея, но как? Много са факторите, които определят способността ви да заченете. Освен да бъдете физически и медицински готови, много важно е да сте подготвени и психически.

Според статистиките, на една средно статистическа двойка обикновено са й нужни около 12 месеца, за да успее да зачене по естествен начин. Това е един нормален период за осъществяване на бременност. Ако вие сте отделили по-малко време за това, значи все още няма нужда да се притеснявате.

Познавайте тялото си

Знаете ли кога е най-подходящото време? През няколко месеца (обикновено 3) трябва да следите менструалния си цикъл и да знаете по кое време на месеца овулирате. Целта е да правите секс, когато овулирате, защото тогава имате най-голям шанс да заченете. Щом успеете с максимална точност да определите деня на овулацията си, значи сте наполовина сте постигнали мечтата си.

Ходили ли сте на лекар? Важно е да отхвърлите медицинските причини.

Ако вече от година ви се върти в съзнанието „ искам бебе “ , но без резултат, тогава е важно да посетите лекаря си. При прегледа може да се установи дали страдате от някакви здравословни проблеми, които да пречат на успеваемостта ви. Ако се окаже, че ви няма нищо, това пък ще ви успокои.

Същото важи и за партньора ви. Той също трябва да се прегледа, за да сте сигурни, че и двамата сте напълно здрави и плодовити.

Килограмите и как се отразяват те на плодовитостта

Една от най-важните стъпки, за да се уверите, че сте биологически готови за бързо и лесно зачеване, е да внимавате с килограмите си, особено в месеците преди планираната бременност.

Много изследвания сочат, че постигането на подходящи килограми 6 месеца преди това, могат значително да увеличат шансовете ви. Има и връзката между телесните мазнини и хормоните на възпроизвеждането. Жени, които са с наднормено тегло или са прекалено слаби, страдат от хормонален дисбаланс, което може да окаже влияние и върху овулацията им. Информирайте се за най-подходящата за вас диета за забременяване.

Млечните продукти

Има храни за зачеване, но има и такива, които могат да ви попречат да заченете. Проучвания сочат, че в страни, където се консумира много мляко, жените имат намалена способност за зачеване. Причината за това се крие в лактозата, захарта в млякото, която някои хора не могат да преработват и която понякога уврежда яйцата.

Пътуването със самолет

Отдавна знаем, че облъчването, под каквато и да било форма, включително това при летене, може да окаже влияние върху плодовитостта.

Днес самолетите летят на много голяма височина, затова хората биват изложени на повече атмосферна радиация. Жените, които летят често, например стюардесите, страдат от нередовна овулация, трудно забременяване и имат по-висок риск от спонтанен аборт.

Leave a Reply